SPF Faktor: Sluneční ochrana

by - 17:27



Ahoj! S přicházejícím létem přichází i potřeba se různě slunit, nahřívat a tetelit na sluníčku. Jenže to má i svá úskalí. Tak například pokud jste bledule tak jako já, pravděpodobně po sebekratším pobytu na slunci rudnete. Někdy i do večera opucháte, celá kůže Vás bolí a sami sebe proklínáte. Tohle je téma, o kterém jsme se tady ještě pořádně nebavili, so let’s do this.


Ochrana proti slunci je hrozně důležitá věc, o které se  hrozně málo mluví. Ano, chránit před sluníčkem byste se měli nejen u moře, nebo nekde blízko rovníku ale i u nás a to DENNĚ. Obzvlášť pokud používáte exfoliační tonika nebo chodíte na chemické peelingy. Důvody jsou dva a vcelku jasné. Rakovina kůže a známky stárnutí - vrásky a pigmentové fleky. Nechci tady navozovat nějaké deep téma, ale asi je vcelku jasné, který z nich je ten důležitější. Zkrátka slunko je kámoš jen do určité míry a pokud chcete být krásní a snědí užívejte různých samoopalovacích přípravků, které neusmaží vaši kůži za živa (solárko je taky zlo). 

Kromě toho, že bychom se měli slunku vyhýbat,  když má největší sílu (11-15hod) a neopalovat se, tak je třeba se chránit i krémy s SPF faktorem. Pokud ze sebe teda nechcete udělat 100% upíra. Míra ochrany se liší a je tak od 5(totálně zbytečné) do 50 (<3). Nemyslete si ale, že vrstvením různých produktů se Vám ochrana nasčítá, právě naopak, formule se mohou i vzájemně rušit.  Je třeba pamatovat i na to, aby složení obsahovalo ochranu jak proti UVA(způsobuje stárnutí), tak UVB záření(opaluje), obojí je karcinogenní. Pozitivní je, že faktor 15 už teď bývá ve většině makeupů. Já  jsem pro Vás vybrala další tři varianty produktů, které vám zaručí ochranu.


Denní krém obsahující SPF

 Asi nejjednodušší varianta, nepřibývá nám tak totiž žádný krok v péči o pleť. S krémy tohoto typu ale bohužel nemám dobrou zkušenost. Zkoušela jsem Clinique superdefense z fotky i variantu od Estée Lauder a produkty bohužel neobstály v hydrataci. To a fakt, že SPF v obou případech bylo nízké (20, 15) z nich dělá vcelku zbytečný produkt. Ale kdybyste měli nějaký, co funguje na obě strany určitě dejte vědět.


Samostatný krok s vysokým faktorem

 Za mě nejlšpší varianta. Máte jistotu vzsoké ochrany i širokého spektra. Tenhle miláček od kiehls vydrží snad na vždy (na to se ale nesmí spoléhat, SPF ochrana se postupně odbourává, takže co rok to nový produkt). Obecně používám každý den před aplikací makeupu množství velikosti hrášku na obličej a stejné na dekolt. Aplikaci dekorativní kosmetiky nijak dramaticky neovlivňuje. Jedná se tak o lepší variantu než klasická lahev opalováku z drogerky (pokud si vyberete správně=vysoký faktor a široké spektrum, nejedná se o nic špatného, ale obsahuje alkohol a látky nevhodné pro oční okolí) 

Krém na ruce s SPF

Je třeba si uvědomit, že ruce předloktí jsou druhou nejvystavovanější částí našeho těla právě po obličeji a dekoltu. Proto je třeba i je chránit. Tenhle krémík v sobě nese i příjemné hydratační schopnosti, takže win-win situation.

Nejsmutnější na SPF je nutnost ho znovu aplikovat během dne a 12 hodin s Vámi prostě nevydrží. V tom taky nejsem moc dobrá. Na druhou stranu, kdo z nás tráví 12h denně venku. SPF zkrátka aplikujte před tím, než jdete ven. Nejžhavější vychytávka, pro kterou si asap běžím do lékarny je sprej, podobný termální vodě, který navíc obsahuje SPF faktor, dá se tak aplikovat přes makeup. Teď už se tuplem nemůžeme vymlouvat na to, že by sluneční ochrana byl hroyně náročný krok v péči o pleť. 

Pokud prahnete po ještě hlubší znalosti, zaskočte k mé oblíbené skincare bohyni na blog.

Doufám, že pro Vás byl článek přínosným, moc Vás nevyděsil, ale že se mi teď nebudete chodit nikam smažit <3
xx






You May Also Like

0 komentářů

napiš mi sem nějakej komentík, ať vim co si o tom myslíš <3 děkuji