Knihovnička - Sali Hughes:Pretty Honest & Alexa Chung:IT

by - 15:54


Ahoj! V dnešním článku Vám představím kousek mojí knihovničky. Protože se zkouškovým/pololetím/ návratem do práce přichází ty největší prokrastinační choutky, říkala jsem si, že by Vám nějaká ta inspirace mohla přijít vhod. 
Leden je prostě jako jedno velký pondělí, takže se musíme něčím povzbudit. Navíc, tím že jsou to knihy se můžete přiblížit ke splnění jednoho z nejčastějších předsevzetí Budu víc číst .


Jedná se tedy o dvě knížky vesměs z kategorie beauty/fashion/lifestyle/whatever, obě dost internetově proslulé a jsem si jistá, že jste je už zahlídli někde na instagramech a jiných internetech.

Sali Hughes, Pretty Honest
Tuhle knihu jsem znala dřív, než autorku samotnou, což je trochu paradox na to, jak dlouho se pohybuje v beauty průmyslu. Řekla bych, že je to hlavně tím, že je tak na pomezí světa blogerského a klasického publicistického. Léta píše sloupky pro The Guardian, má i vlastní web (ten jsem si moc neoblíbila, je trochu nepřehledný a vypadá trochu moc jako web a ne blog, jestli víte, co myslím :D)  ale hlavně má Youtube kanál. Její série "V koupelně s -vložte náhodnou důležitou osobnost z beauty světa-" jsou nejen strašně dlouhý, ale taky strašně návykový. A umožní Vám tak mít pocit, že jste s ní a třeba s Charlotte Tilbury na kafíčku. Jinak tam má i kratší koncepty. Zpočátku mi osobně přišla taková strojená a afektovaná, ale po chvilce mě to přešlo. A hlavně i kdyby byla, tak jí to odpustíte za ta všechna moudra, co Vám předá. Konec ódy na Sali.

 Obsah knihy je jasně daný nejen názvem, ale i oborem ve kterém pracuje (#logic). Tudíž zde najdete všechno, co chcete vědět o kráse a všechno co ani nevíte, že můžete vědět o kráse. Knížka je systematicky rozčleněna do kapitol podle témat, takže se můžete vracet k jednotlivým kapitolám a nebudete si připadat ztraceně, všechno dává smysl i zvlášť. Funguje tak jako taková encyklopedie a troufám si říct, že je to jediná knížka z oboru,  co potřebujete. Nabízí totiž všechny fakta a pokrývá všechny kategorie. Obrázkový návod na to, jak se namalovat na večírek tady sice nenajdete, ale návod pro výběr správného makeupu a dalších malovátek ano. 
Věnujme taky chvilku názvu. Ano, je to slovní hříčka. Ty já mám ráda. Nicméně je to taky hodně adekvátní slovní hříčka. Sali o všem vážně mluví upřímně a s nadhledem, tudíž se s ní při čtení ztotožníte. Nic není tabu a netváří se, jakože je od přírody perfektní a že se tak narodila, ale hezky vám sdělí tajemství svého umění. 

Pokud uvažujete o koupi, tak neváhejte. A jestli pořád váháte, tak si ji zajděte prolistovat,(ve větších knihkupectvích s cizojazyč. literaturou ji mívají) a přečtěte si úvodní slovo. Někdy, když potřebuju povzbudit, inspirovat nebo prostě jen prokrastinovat tak si ho čtu. Pořád dokola. Tak krásně sepsanou vášeň pro obor jsem ještě nikde jinde neviděla. Kdo by řekl, že do čtyř stran nacpe takové poselství. Všechno je umocněno osobitým stylem psaní, není to jenom suše napsaný seznam ingrediencí v produktech.
Její britská angličtina a fakt, že píše pro klasické noviny vám sice okoření věty fancy slovíčky a frázemi, ale není to jakoby jste četli třeba Austenovou, takže se není čeho bát. Pokud koukáte na zahraniční blogy a YT většinou si vystačíte sami a na pár slov si pozvete slovník (nebo taky ne a pochopíte z kontextu). 


Alexa Chung, IT

 Druhá, podstatně útlejší knížka, je dílem mojí milované Alexy. To milovaná není nadsázka. Mám na ní ráda všechno - jak se oblíká, co dělá, jak to dělá a i jak myslí. Je dost sdílná a aktivní na sociálních médiích a tak je její stalkování a bezmezná adorace super jednoduchá. Pro mě je to jedna z nejvíc cool lidí na planetě. Navíc má skvělej hudební vkus a chodila s Alexem z Arctic Monkeys, takže je to prostě záruka kvality :D.
 Co se týče knížky, je to taková její malá bible. Tak bych to popsala já. Nenajdete tam morální ponaučení a když, tak jen velmi skrytě mezi řádky. Najdete tam ale všechny její modly, inspirace a pravidla, kterými se řídí nejen v módě, ale i v životě. Je to zkrátka kousek jí samotné na papíře. Všechno je napsáno osobitým stylem, doprovázeno jejími ilustracemi, fotkami atd. Graficky je moc pěkně zpracovaná.

Jinak to není nijak náročné čtení, spíš hezky uspořádaný soupis věcí, co má ráda, nám by se mohly hodit nebo nás zajímat. Sama tvrdí, že neaspirovala na Nobelovu cenu za literaturu. Je to příjemné čtení, kterým se k ní dostanete blíž. Knížku si asi nekoupí nikdo, kdo nemá potuchy, kdo je Alexa zač a obsah by pro něj asi ani nebyl zajímavý. Tím nechci říct, že jí musíte mít prostalkovanou skrz na skrz. Pokud jí moc neznáte, nebo jste o ní jen slyšeli a zajímala by vás, rozhodně doporučuju. Pokud máte rádi třeba Kate Moss nebo jíné ikony, taky doporučuju. Jenom nečekejte román. Knížka je založená na jisté vazbě nebo zájmu o autorku jako o idol a inspiraci.
Knížku mám moc ráda a často se k ní vracím, třeba když nevím, na jaký film kouknout nebo co poslouchat. Při čtení doporučuju mít při ruce google, budete totiž tak inspirovaný a zvědaví, že si všechno budete chtít vyhledat, pustit, uložit, prostalkovat atd.


TLESKÁM! Jestli jste dočetli až sem (nebo aspoň doscrollovali), tak vážně tleskám! Panuje nám tady přímá úměra mezi láskou ke knížce a množstvím textu, tak aspoň vidíte, že to píšu od srdíčka ! :D Doufám, že Vám článek třeba pomohl ve výběru knížky nebo nejlíp inspiroval ke čtení. Všichni jsme teď asi ve fázi čtení učebnic a odborných publikací, tak se snažím si to čtení oživit aspoň takhle. I když musím přiznat, že jsem nikdy nebyla největší knihomol. Jo, jinak tou odbornou literaturou jsem tak postižená, že jsem názvy knih málem napsala citační normou...
Přeju hodně štěstí u zkoušek, testů atd.!  S přeživšími se uvidíme u příštího článku ;)


You May Also Like

0 komentářů

napiš mi sem nějakej komentík, ať vim co si o tom myslíš <3 děkuji